A punto de comenzar la semana fallera, hemos podido conocer un detalle sobre la historia de la fiesta valenciana en nuestra localidad. Ya sabíamos que la primera falla del Camp de Morvedre se plantó en El Puerto, en 1926. Lo que desconocíamos era un detalle: la gestación fallera fue paralela al primer movimiento segregacionista porteño, en pleno fervor municipalista. Así lo ha puesto de manifiesto hoy Morvedre Info.

La Unión Urbana abanderando el movimiento segregacionista de 1927

Morvedre.info, 8 de marzo de 2011.- Els inicis de les festes falleres a Sagunt se situen en 1926 quan dos amics, Antonio Blasco Sant Joan i Francesc Cervantes López, residents al Port de Sagunt expressen el seu desig de conéixer de prop el món de les falles i visiten diversos tallers de la capital del Túria. En una d’aqueixes visites es porten un “olla i un Bunyol” que planten al carrer i cremen el dia de Sant Josep. El resultat: un grup de veïns dels carrers Llibertat, Luis Cendoya i altres s’agrupen i inicien el que serà la comissió fallera que plantara la primera falla.

La primera falla es va plantar al Port de Sagunt, al carrer Poeta Llombart, enfront de l’actual número52, gràcies a la tenacitat i treball d’Antonio Blasco, Francisco Cervantes, Àngel Xirivella, Bautista López, Antonio Pérez, Àngel Gavarda, Pedro J. Redàs, Pascual Gómez i Vicente Rams. Es reunien l’eixida de fàbrica i entre tots van construir els “ninots” amb els vestits cosits per les dones. De Francisco Cervantes eren les crítiques i els esbossos.

El naixement de les falles a Sagunt coincidix amb l’intent segregacionista per part d’un grup de veïns del Port de Sagunt, els qui, en 1927, pretenen constituir-se en municipi independent del seu capital municipal.

Anuncios